Soba Tradescantia - kućna njega

Šezdesetak vrsta spojeno je u rod Tradescantia, koji je ime dobio po vještom flamanskom vrtlaru i prirodoslovcu Johnu Tradescantu. Rodno mjesto Tradescantia je močvara sjeverne i tropske Amerike. Poput ostalih predstavnika obitelji Kommelinov, Tradescantia je nepretenciozna, ali mnoge sorte ne podnose mraz, zbog čega se uzgajaju kao sobne biljke.

Kako to izgleda, kojoj obitelji pripada

Tradescantia je jedna od najčešćih sobnih biljaka. Cvjetovi su joj mali, skromni. Plodovi su male kapsule nalik lišću, od kojih svaka sadrži nekoliko sjemenki.

Tradescantia se uzgaja u staklenicima i na otvorenom

Biljka ampel koristi se za uređenje i osvijetljenih soba i zasjenjenih soba. Sobna Tradescantia izgleda dobro na visokim postoljima, a u visećim loncima ukrašeni su lukovi i niše. Kombinacijom različitih pogleda mogu se stvoriti viseći vrtovi, dajući prostoru prostor osjećaja lakoće i prozračnosti.

Dodatne informacije! Tsiolkovsky je govorio o potrebi korištenja biljaka na dugim letovima kako bi se osiguralo disanje i prehrana ljudi. 1960. biljni su predmeti izveli prvi svemirski let, a među njima je bila i Tradescantia!

Kemijski sastav biljke određuje sposobnost čišćenja zraka od štetnih nečistoća i povećanja vlažnosti vanjskog okoliša. Fitoncidi koje luči Tradescantia inhibiraju rast gljivica i bakterija.

Tradescantia ima ampelozna i ljekovita svojstva, što je narodna medicina već dugo primijetila. Razrijeđeni svježi sok koristi se za ispiranje grlobolje, a nos se pere juhom. Tinkture se koriste za čišćenje crijeva. Na mjestima prirodnog rasta cvjetni sok koristi se kao sredstvo za zacjeljivanje rana, podmazujući njime posjekotine i modrice.

Kućna njega Tradescantia

Sve zatvorene vrste su nepretenciozne. Preferiraju difuzno svjetlo, a šarene sorte zahtjevnije su za osvjetljenje. Dobro uspijevaju u širokom rasponu temperatura: 12-25 ℃ iznad nule. U toploj sobi sa suhim zrakom poželjno je biljke prskati. Ljeti se sve vrste mogu iznijeti na balkon ili posaditi na otvoreno tlo.

Tradescantia kao ukrasna kultura

Transplantacija i formiranje grma

Mogu rasti u bilo kojem tlu, ali najprikladnija im je mješavina tri dijela lisnate zemlje i po jednog dijela humusa, treseta i perlita. Za šarene sorte količina humusa je prepolovljena, zamjenjujući ga perlitom.

Privucite pažnju! Odrasli primjerci presađuju se svake dvije godine, odabirući lonac malo veći od prethodnog. Sadnju je najbolje obaviti u proljeće.

Preporuča se istovremeno podmlađivanje biljke odsijecanjem izduženih izbojaka. Tijekom godine vrhovi se stegnu kako bi stvorili zbijeni grm. Izblijedjeli cvatovi i oštećeni izbojci odmah se uklanjaju.

Prihrana i zalijevanje

Gnoji se dva puta mjesečno složenim mineralnim gnojivom. Potrebno je redovito zalijevanje, bez stagnacije vlage. Zimi se reže. Kako bi se sačuvala šarenilo, cvijeće s ovom značajkom hrani se fosforno-kalijskim gnojivima.

Cvjetanje

Ako se biljka dobro pazi, može cvjetati u bilo koje doba godine, ali ljeti je najviše.Mali cvjetovi ružičaste Tradescantia, koji se stvaraju u pazušcima lišća, daju joj posebnu privlačnost. Postoje sorte s cvjetovima bijele, ružičaste, plave, ljubičaste nijanse. Hladno zimovanje rijetkim zalijevanjem potiče cvjetanje.

Cvjetajuća tradescantia

Tijekom cvatnje nije potrebna posebna briga, osim što treba isključiti prskanje kako ne bi oštetili cvjetove. Cvjetni primjerci redovito se gnoje.

Reprodukcija

Tradescantia se dobro ukorjenjuje i brzo raste. Za razmnožavanje biljke koristite sljedeće metode:

 • Podjela grma provodi se tijekom transplantacije. Grm je pažljivo podijeljen na dva ili tri dijela, ovisno o svom kapacitetu, i smješten u zasebne posude. Istodobno se u svakom dijelu ostavlja nekoliko izbojaka koji tvore bujnu biljku.
 • Rezanje je najlakši i najbrži način. Oštrim nožem odrežite reznice s 2-3 čvora. Biljke se brzo ukorjenjuju i u vodi i u tlu. Sadnjom nekoliko reznica u posudu brzo se dobiva ukrasni primjerak.
 • Razmnožavanje sjemenom je dugotrajna opcija. U proljeće se sjeme sije u mješavinu treseta i pijeska, navlaži se i pokrije folijom. Da biste dobili punopravni grm, morat ćete pričekati nekoliko mjeseci.

Važna informacija! Tijekom razmnožavanja sjemenom u Tradescantiji uočava se cijepanje sortnih svojstava. Neće sve sadnice izgledati isto kao matična biljka.

Rastući problemi

Otporna udomaćena tradescantia rijetko se razboli, a napadaju je štetnici. Ako je biljka posađena u vrt ljeti, mogu postojati problemi s ušima i paukom. Puževi vole gostiti se sočnim lišćem. U jesen, prije nego što u kuću unesete višegodišnju biljku, mora se tretirati insektoakaricidima, na primjer, fitovermom.

Suhi rubovi i vrhovi lišća ukazuju na pretjeranu suhoću zraka. U tom slučaju trebate vlažiti zrak raspršivačem i sipati mokri šljunak u tavu.

Blijeda boja može biti rezultat pretjeranog i nedovoljnog osvjetljenja. Optimalno mjesto tradescantia u sobi određuje se empirijski, iskušavajući razne mogućnosti.

Na bilješku! Tradescantia se smatra pokazateljem energetskog blagostanja u kući. Tamo gdje je energija slaba, biljka postaje žuta i bez vidljivog razloga gubi lišće. Tradescantia čisti kuću od negativne energije misli i riječi neželjenih ljudi.

Popularne vrste

S obzirom na to da razdoblje mirovanja Tradescantia nije izraženo, svoj dekorativni učinak zadržavaju tijekom cijele godine, zbog čega ih posebno cijene cvjetnici. Sljedeće su vrste najčešće u uzgoju zatvorenih biljaka:

 • Tradescantia s bijelim cvjetovima (bijela) prikladna je čak i za najsjenčanije sobe. Ova vrsta ima duge zeljaste izboje s naizmjeničnim malim listovima. Listne ploče su ovalne, oštrog vrha, mekane i sjajne. Postoje sorte s jarko zelenim, bijelo-zelenim i trobojnim lišćem. Cvate prilično rijetko, malim bijelim cvjetovima. Koristi se kao ampelozna biljka.

Tradescantia bijelocvjetna

 • Tradescantia virginiana ima uspravne stabljike i tamnozelene uske listove duge 2-3 cm. Postoje primjerci s cvjetovima plave, ružičaste, bijele i ljubičaste nijanse. Često se koristi kao vrtna vrsta.
 • Nježnu tradescantiu Blossfelda odlikuju veliki pedunci i sočni, izraženi pubertetični eliptični listovi dugi do sedam centimetara. Gornja strana lista je maslinasto zelena, donja ima lila nijansu. Cvjetovi su ružičasti. Sporo rastuće vrste, preporučuju se za grupne cvjetne aranžmane.
 • Ljubičica Tradescantia (setcreasia) je biljka s podložnim puzajućim stabljikama i duguljastim, šiljastim listovima zeleno-ljubičaste boje. Stražnja strana lista ima izraženiju ljubičastu boju. Listovi su pubertetni. Ružičasti cvjetovi jarko se kontrastiraju tamnom lišću.Ovoj vrsti treba dobro osvjetljenje, inače će se izbojci ispružiti i boja će izblijedjeti.
 • Tradescantia uz obalu rijeke ili mirte dobro uspijeva na polusjenovitim mjestima. Prekrasne puzave ljubičaste stabljike prekrivene su mnogim listovima, jarko zelenim odozgo i ljubičastim odozdo. Bijeli cvjetovi na dugim ljubičastim pedićima sakupljaju se u uparenim uvojcima. Koristi se kao pokrivač tla i biljka ampela.
 • Tradescantia sillamontana kompaktna je, slabo razgranata biljka s izbojcima dugim najviše 40 cm. Listovi su veliki, gusti, s gustim svjetlosnim pubertetom srebrnaste sjene. Cvjetovi su plavi ili ljubičasti, pazušni. Vrste otporne na sušu.

Tradescantia Sillamontana

 • Andersonova tradescantia naziv je skupine hibrida ravnih cvjetova sakupljenih u cvatovima na krajevima izbojaka. Boja latica je raznolika, postoje sorte s polu-dvostrukim cvjetovima. Granaste stabljike imaju svijetle kopljaste listove.
 • Sitnolisna tradescantia najmanja je vrsta. Okrugli listovi ne prelaze 0,6 cm duljine. Unatoč prividnoj krhkosti, biljka je nepretenciozna, brzo raste i dobro se razvija pod umjetnom rasvjetom.

Dodatne informacije! Kao rezultat križanja glavne vrste, dobivene su mnoge spektakularne sorte. Šareni primjerci posebno su traženi.

Iznenađujuće je dobra raznolikost riječnog rumenila Tradescantia Maiden’s Blush, što znači "Nevjesto rumenilo". Razlikuje se u ružičastoj boji mladih listova koji s vremenom postaju zeleni.

Trgovačko djevojačko rumenilo

Još jedna spektakularna sorta s izraženom šarenilom je Tradescantia Nanuk. Listovi su jarkih boja, na bijelo-ružičastoj pozadini, zelene pruge različite zasićenosti boja.

Tradescantia se lako koristi u dizajnu sobe. Obje skupine iste vrste i kombinacije različitih biljaka izgledaju skladno. Tradescantia sa svijetlim lišćem učinkovito kontrastira tamnim listovima fikusa crnog princa ili koleusa crnog zmaja. Primjerci tamnoljubičaste boje ističu se na pozadini svijetlozelenih listova singonija.

Nepretencioznost i razne sorte omogućuju vam eksperimentiranje s postavljanjem cvijeta, koristeći razne stalke, viseće košare, visoke police. Dakle, u sobama možete stvoriti cijele kaskade biljaka.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt