Po čemu se surfiniya razlikuje od petunije - briga i uzgoj

Strastveni vrtlari moraju biti u mogućnosti pratiti najrazličitije vrste cvijeća koje žive na tom mjestu. Potrebno je stvoriti im individualne uvjete. Neki su manje zahtjevni, dok će drugi morati petljati i naučiti kako se brinuti za njih. Posebna pažnja posvećuje se lijepim ampelnim biljkama koje se mogu staviti u posude. Jedan od njih je surfinij (aka sulfinij).

Surfinia ampelous: njega i uzgoj kod kuće

Pružajući ampelnoj sulfiniji pažnju i potpunu njegu, možete uživati ​​u bujnom i dugom cvjetanju tijekom cijele sezone. Za uzgoj cvijeta, kao da je sa slike, preporuča se slijediti osnovna pravila.

"Surfinia ampelozna u saksiji"

Uzgoj i briga za surfiniju

Surfini kod kuće možete uzgajati na 2 načina:

 • 1 Metoda - uzgoj sadnica.

"Sadnica"

Važno! Uzgoj iz sjemena je moguć, ali to je prilično dugotrajan i naporan proces. Ni iskusni uzgajivači cvijeća ne uspijevaju uvijek.

Sjeme je vrlo male veličine, stoga se prilikom sjetve položi u nekoliko dijelova na navlaženu zemlju u posude, a zatim pokrije filmom. Tlo se ne smije osušiti, stoga ga redovito navlažite navodnjavanjem iz raspršivača. Posebnu pozornost treba obratiti na okolne uvjete: soba mora biti dobro osvijetljena i topla (od +20 stupnjeva). Za dobru klijavost osigurajte da sadnice budu izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti. Nakon prvih izbojaka korijenje se posipa pijeskom kako bi se spriječilo truljenje. Čim narastu 2 punopravna lišća, sadnice se podijele u različite posude. Prije sadnje na otvoreno tlo, sadnice se stvrdnjavaju, izlažući ih nakratko ulici. Potrebno je početi od 1. sata, postupno povećavajući vrijeme boravka.

 • 2 Metoda - kalemljenje.

"Reznice surfinije"

Početkom jeseni iz velikog se i zdravog grma odsiječe reznica duljine oko 10 cm, koja se ukorjenjuje u plodnom tlu i stvara se vrsta staklenika koji biljku prekriva plastičnom bocom ili posudom. Pojavom prva dva lista na dršci staklenik se može ukloniti. Do proljeća se formira bujni grm, koji je sasvim spreman za život na ulici.

Ovaj je cvijet vrlo osjetljiv na vanjske uvjete okoliša. Da bi biljka mogla aktivno rasti i razvijati se mora nalaziti na mjestu gdje pada dovoljna količina sunčeve svjetlosti. Razmišljajući o mjestu za vješanje košara i lonaca, trebate odabrati mjesta sa sljedećim kriterijima:

 • Sunčana strana. Poželjno je da cvijet bude u polusjeni u podne;
 • prisutnost umjetne krošnje, budući da cvijet ne podnosi kišu;
 • lonci za cvijeće obješeni su na zavjetrinsku stranu, štiteći surfinije od propuha.

Sljedeći trenutak, koji je vrlo važan pri brizi za ovaj cvijet, je izbor tla. Zemlja bi trebala biti rastresita i plodna. Iskusni uzgajivači savjetuju uzgoj surfinija u ilovači ili pjeskovitoj ilovači s neutralnim ili blago kiselim okolišem. Da bi se dobilo tlo pogodno za ovaj cvijet, treset, vermikompost, travnjak miješaju se u omjeru 1: 1: 4. Gotovoj smjesi može se dodati vermikulit. To će učiniti smjesu tla rastresitom.

Tlo se može gnojiti prije sadnje. Da biste to učinili, prijavite se:

 • gotova gnojiva koja sadrže kalij;
 • organsko hranjenje - infuzija divizme ili Vermistim.

Prihranjivanje nužno prati zalijevanje ili prskanje. Pozitivno utječu na razvoj lišća i produljuju razdoblje cvatnje. Postupak se provodi jednom tjedno.

Važno! Dopuštena je upotreba gotovog uravnoteženog kompleksa za cvjetnice.

Surfinia voli često zalijevanje, ali istodobno izuzetno negativno reagira na stajaću vodu. Stoga se prije punjenja lonca zemljom preporučuje dno drenaže debljine 5 cm.

"Kako instalirati drenažu"

Učestalost zalijevanja određuje sezona. U vrućem vremenu bolje je vlažiti zemlju svakodnevno, a u kišnim i hladnim danima, jer se zemlja isušuje. Cvijet zasađen u loncu zalijeva se pod korijenjem taloženom toplom vodom; za biljku u posudama možete primijeniti prskanje iz bočice s raspršivačem.

Važno! Navodnjavanje hladnom vodom ili ulazak kišnih kapi uzrokovat će uvetanje lišća.

Da bi grm dobio uredan i kompaktan oblik, preporuča se odrezati njegove izbojke. To se radi između srpnja i kolovoza. Bujni oblik i ujednačen razvoj surfinija postiže se štipanjem izboja kada dosegnu 20 cm duljine. Ne očajavajte zbog smanjenja intenziteta razvoja. Cvijet oporavlja snagu u roku od nekoliko tjedana, nakon čega je spreman ponovno obradovati svog vlasnika obiljem svijetlih pupova.

Ne treba zanemariti da se, kao i bilo koja druga biljka, surfinia može razboljeti. Na biljci se može pojaviti pauk grinja. To se očituje u pojavi žućkastih točkica i malih paučina. Kad se pronađu prvi znakovi, potrebno je cvijet tretirati sapunicom. Liječenje specijaliziranim kemikalijama prilično je učinkovito - Actellik, Nero, Fitoverm.

Pojava smeđih mrlja ukazuje na razvoj kasne mrlje. Tada je potrebno provesti liječenje pripravcima s visokom koncentracijom bakra.

Razvoj vlažne, sive ili bijele truleži posljedica je kršenja pravila održavanja: stajaća voda u posudi, hladan okoliš, kiselo tlo. U tom se slučaju provodi složeni tretman organskim pripravcima (na primjer, Fitosporin) i kemikalijama (na primjer, Maxim).

Za svladavanje bijele muhe koriste se Aktara i Mospilan. Utjecaj ovog parazita očituje se u uvenuću i žućanju lišća.

Koja je razlika između njege tijekom sezone cvatnje za razliku od razdoblja mirovanja

Unatoč činjenici da je surfiniya stanovnik ulice, ona umire tijekom prvog mraza. Može se spasiti samo premještanjem u kuću. Prije toga, sve je lišće odsječeno, ostavljajući ne više od 15 cm. Dalje, posude i lonci premještaju se na balkon ili loggiu. Zalijevanje treba vršiti mnogo rjeđe jer se zemlja isušuje. S početkom proljeća, cvijet se prenosi natrag na ulicu.

"Priprema surfinija za zimu"

Po čemu se surfinija razlikuje od petunije

Surfinia ampelous hibrid je petunija. Po čemu se surfinija razlikuje od petunije, jasno je samo iskusnim vrtlarima. Vrlo često se surfinija uspoređuje s ampeloznom petunijom. Međutim, surfinia se od svog roditelja razlikuje po nizu prednosti.

Mogu se razlikovati po obilnom i luksuznom cvjetanju. Također, razlika leži u činjenici da se pupoljci surfinije objese, a sam cvat obdaren je tamnim ili svijetlim očima. Druga razlika je miris. Dobro miriše, a aroma se pojačava navečer.

Surfinia hibrid japanske uzgojne petunije

Ovaj cvijet plod je dugog eksperimentiranja japanskih uzgajivača. Još 1970-ih Suntory je radio na prilagodbi drhtave petunije širokom rasponu vremenskih uvjeta. Kao rezultat toga, uzgajana je sorta koja je nazvana "surfiniya". U prilično kratkom vremenskom razdoblju stekao je svjetsku popularnost, a za to je bilo nekoliko razloga:

 • cvijet je prilično otporan na nepovoljne vremenske uvjete, odnosno na kišu i vjetar. Međutim, ne biste trebali izlagati cvijet stalnoj izloženosti hladnoj vodi i temperaturi;
 • u usporedbi s petunijom manje je podložna bolestima;
 • dugo razdoblje cvatnje. Također je vrijedno napomenuti da je bujniji i aktivniji;
 • raznolikost nijansi (bijela, ružičasta, crvena, žuta, ljubičasta itd.);
 • sezona rasta je brža.

"Svijetli procvat surfinije"

Kada kupujete surfinium za ukrašavanje vrta, trebali biste pažljivo proučiti pravila uzgoja i njege. Sulfinia ampelozna briga i uzgoj kod kuće zbog čega vam se u početku čini teško, izrasta u bujan i nevjerojatno lijep grm koji izgleda poput svijetlog vodopada frotirnih pupova.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt