Kako razmnožavati ampelnu geraniju kod kuće

Razmnožavanje geranija prava je miniznanost koja uključuje sposobnost rada sa zemljom i rukovanja biljkama. Postoje dva načina za sadnju cvijeta - sijanje sjemena ili reznica korijena. Drugi neizostavan postupak je priklještanje grana jedne vrste pelargonije za drugi grm. Biljka je nepretenciozna i ne treba joj puno vremena za njegu.

Razmnožavanje: ampelozna geranija ili pelargonij

Da bi prozorska daska cvjetala tri sezone, morate pažljivo paziti na biljku i pravilno je saditi. Ako postoji želja za razmnožavanjem pelargonija različitih vrsta (pelargonij, kako se još naziva), morate znati nekoliko jednostavnih pravila:

 • možete uzgajati sadnicu pomoću sjemena ili reznica. Preferira razmnožavanje bršljana geranijom reznicama prema istom principu kao i ampeloza;
 • biljka voli zasićeno tlo, blago glineno, od nekoliko komponenata;
 • u vrtu možete saditi klice. Ali vrijedi saditi reznice u zemlju, uzimajući u obzir određene uvjete njege.

Jedinstveni cvijet sa svijetlim pupoljcima

Da bi klice puštale korijen, poželjno je imati određenu zalihu znanja i moći raditi sa zemljom. Potrebno je razmisliti o svakom koraku akcije. Svaki uzgajivač može odabrati vlastiti način razmnožavanja pelargonija.

Metode uzgoja pelargonije

Bršljanov geranij: njega i razmnožavanje

Da bi biljka mogla normalno rasti i razvijati se, morate znati određena pravila. Bršljanov geranij je gotovo uvijek prihvaćen. Postoji nekoliko tajni koje će vam pomoći da se pelargonije ne osuše, ne padaju lišće, tako da sobna biljka cvjeta i raste. Briga za ovu vrstu biljaka potpuno je identična onoj koja je prisutna u poljoprivrednim kulturama u vrtu.

Briga za bršljan ampel geraniju, reprodukcija, zahtijeva sljedeće:

 • kako bi se bršljan pelargonija osjećao dobro, trebate pripremiti posebno tlo. Sljedeće komponente trebaju biti prisutne u jednakim omjerima: treset, pijesak, busen i lisnata zemlja;
 • ljeti morate geraniju zalijevati 2 puta dnevno. Morate koristiti vodu sobne temperature. Zemljište treba tretirati raspršivačem;
 • povremeno trebate obrezati grmlje cvijeta, uklanjajući donje grane. Trebali biste dobiti mini drvce s rascvjetalom krunom;
 • prije zime potrebno je obrezivanje svih izbojaka, osim središnjeg, na kojem se nalazi najviše 6 listova.

Njega sadnica pelargonije

Za tvoju informaciju! Glavni uvjet je učestalost radnji. Ne zaboravite na zalijevanje, obrezivanje grana, ponekad gnojidbu tla. Briga za pelargonij bršljana nije teška ako se pridržavate ovih pravila.

Uzgoj iz sjemena

Do širenja pelargonije može doći sjemenom. Klijanje sadnog materijala događa se unutar 1-2 tjedna u normalnim uvjetima. Da bi sadnice točno klijale i bile jake, trebate uzeti u obzir nekoliko nijansi:

 • odaberite visokokvalitetni sadni materijal. Svako sjeme treba biti smeđe. Svaki primjerak treba biti čvrst i blago duguljast;
 • priprema sjemena. Ako se materijal kupi, tada neće biti problema s tim, jer je sjeme već obrađeno. Domaće kopije moraju se brusiti brusnim papirom, tretirati posebnim sredstvima i namočiti u vodi;
 • pripremiti rastresito tlo, koje bi trebalo imati odgovarajući sastav. Bolje je kupiti gotovu u poljoprivrednoj trgovini;
 • pokupiti posudu za sjetvu. Morate odabrati ne previsoke saksije. To će olakšati korijenje biljke;
 • kako se provodi sjetva: na dno staviti drenažu, prekriti tlo, a zatim sjeme na međusobnoj udaljenosti od 5 cm, posuti ih zemljom od 2 cm i raspršiti iz bočice s raspršivačem. Nakon toga stavite posudu za cvijeće na prozorsku dasku i prekrijte staklom.

Uzgoj pelargonije iz sjemena

Bilješka! Bolje je kupiti sadni materijal u specijaliziranoj trgovini. Kupnja će koštati više, ali kvaliteta će biti 100%.

Sam proces uzgoja je elementaran: navlažite tlo u skladu s potrebama, otvorite čašu nekoliko minuta dnevno. Nakon što se pojave prvi izbojci, provodi se standardna njega kao za obične sadnice.

Razmnožavanje ampelozne pelargonije reznicama kod kuće

Pelargonija se može razmnožavati i sadnjom reznica. Ova je opcija relevantna za cvjećare početnike. Reznice je bolje rezati u proljeće. U ovom se trenutku događa ne samo razdvajanje procesa, već i uzgoj biljke. Ako nema potrebe za obrezivanjem suvišnih grana, tada možete otkinuti reznice u jesen ili zimu.

Prvo morate pravilno rezati granu, što će kasnije postati proces. Rezanje ampelozne pelargonije provodi se u skladu sa sljedećim algoritmom:

 1. Odaberite grančicu. Izboj treba biti dug 10-12 cm i imati najmanje 5 listova.
 2. Priprema se reznica. Nakon odvajanja, tretirajte rez posebnim alatom. Stavite na papir da se grančica osuši. Dovoljno 6 sati.
 3. Pripremite zemlju napunivši je u posudu. Na dnu spremnika prije toga već mora biti formirana drenaža.
 4. Svaku grančicu iskopati duboko 1-1,5 cm. Zemlju dobro nabiti oko debla.
 5. Navlažite zemlju bočicom s raspršivačem.

Razmnožavanje reznicama

Bilješka! Stabljiku ne treba stavljati u vodu. Grančica neće pustiti korijenje, već će jednostavno istrunuti.

Sadnica će se ukorijeniti za 2-3 tjedna. Za to vrijeme 1-2 lista mogu požutjeti i otpasti. Ako se deblo počne sušiti, biljka dobiva previše vlage.

Kako korijeniti bršljan pelargonij

Mnogi vrtlari imaju puno pitanja o tome kako ukorijeniti geranij bršljana bez gubitka klica. Postoji nekoliko preporuka koje će spasiti biljku od smrti:

 • da bi klica brže puštala korijen, trebate pokupiti tlo s visokim sadržajem treseta. Ponekad se dodatno koriste i tresetne tablete;
 • ne trebate previše vlažiti tlo. Dovoljno je samo prskanje tla i zračnog dijela cvijeta. Ali to se mora učiniti ovisno o sušenju gornjeg sloja zemlje;
 • izravna boja sunca pomaže cvijetu da dobro ukorijeni. Nisu potrebni staklenici ni staklenici. Geranium ne voli stvarati umjetnu toplinu.

Što trebate učiniti da se biljka ukorijeni

Možete provjeriti kako je pelargonij s bršljanom ukorijenio u roku od 1 tjedna nakon sadnje. Prvo, morate obratiti pažnju na stanje grane, koja će djelovati kao novi izdanak.

Kako stegnuti ampel geraniju

Ako ste morali izrezati grm određene vrste pelargonije, tada ne možete izbaciti grane, već cijepiti drugi grm. Dobit ćete biljku koja će u vrijeme cvatnje izdavati pupoljke različitih boja i oblika. Postavlja se pitanje je li potrebno štipati bršljan pelargonij?

Biljku možete prikliještiti, a u nekim slučajevima čak i trebati. Ako je grm snažan i velik, ali brzo izgubi lišće i iz nekog razloga ne cvjeta, tada postupak može spasiti situaciju. Za provođenje vrijedi odabrati točno jesen ili zimu, tako da cvijet ne gubi puno soka u vrijeme urezivanja.

Pravila stezanja pelargonije

Potrebno je odrezati grančicu i malo je osušiti, tretirati posebnim alatom.Zatim treba napraviti mali urez u koji se umetne grančica, izrezana pod oštrim kutom. Premotajte mjesto ljepljivom trakom od tkanine. Dobit ćete kućne verzije biljke s izvornim cvjetanjem.

Kako saditi ampelozne pelargonije u posude

Vrlo popularna opcija za vrtne posude za sadnju biljaka su posude. Geranium se također može saditi u ovu vrstu uređaja. Posuda za predmemoriranje izrađena je od posebne cementne žbuke pomoću posebne tehnologije.

Važno! Stalni uzgoj cvijeta u takvom spremniku je nepoželjan. Biljku možete neko vrijeme posaditi u posude, ali ne više.

Koračni algoritam za sadnju pelargonija u posude:

 1. Dno mora imati drenažne rupe. Biljka zapravo ne voli vlagu, stoga se prilikom zalijevanja preostala voda mora samouništiti, inače će korijen istrunuti i biljka će umrijeti.
 2. Na dnu žardinjere postavljen je drenažni sloj sitnih šljunka.
 3. U posudu ulijte zemlju koja je prilično obogaćena tresetom i obrađena sredstvima od parazita i insekata.
 4. Možete posaditi peteljku ili potpuno oblikovani grm.
 5. Tijekom razdoblja ukorjenjivanja i ostatka vremena potrebno je samo prskati zemlju. Zalijevanje nije obavezno.

Geranium u posudama

Bilješka! Kako biljka ne bi nestala, poželjno je sadilicu staviti na sunce. Cementna osnova neobične saksije može dugo ostati vlažna, pa bi sunce trebalo dobro zagrijati zemlju, ispariti višak vlage.

Da bi prozorska daska cvjetala i bila "živa", trebali biste odabrati geranij kao sobnu biljku. Ona će biti dobra opcija ako želite stalno cvjetanje, ali nema vremena za brigu o saksijama. Pelargonije je lako uzgajati i dobro korijeniti pod pravim uvjetima.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt