Petunije ampelozne - kada i kako štipati

Petunija je već nekoliko godina lider na hortikulturnom tržištu. Ali ne znaju svi ljudi principe njegova uzgoja. Ovaj cvijet jako voli obrezivanje. Kako stegnuti ampeloznu petuniju nije teško razumjeti, trebate pravovremeno odrezati vrhove stabljika i počet će pucati bočni izbojci. Nakon rezidbe na grmu nastaju mnogi novi i bujni cvjetovi. Ovaj članak opisuje pravila za štipanje ampelozne petunije i općenito pravilnu njegu ove kulture.

Trebam li uštipnuti ampeloznu petuniju?

Petunija je višegodišnja planinska biljka iz istočne Europe; početkom 80-ih u Rusiju je dovedena vrsta ampelozne petunije Avalina i Lobelia. Ali nitko nije znao kako se pravilno brinuti za nju i je li potrebno štipati ampeloznu petuniju.
Tijekom godina vrtlari su se uvjerili da ona voli vodu, toplinu i ne može podnijeti jake mrazeve, a također pozitivno reagira na obrezivanje.

Kako izgleda cvijet

Štipanje je postupak obrezivanja najudaljenijih latica cvijeta radi grananja izdanka. Nekoliko listova ostaje na vrhu ampelozne petunije. Glavna stabljika inhibira rast grma, pupoljci ne mogu klijati.

Ako ne stisnete, onda grm:

 • Hoće li oslabiti.
 • Ne raste dalje.
 • Snažno razvučen.
 • Cvijeće ne raste.

Nakon rezidbe treba se pobrinuti za grm, gnoji se mineralnim dodacima (Agricola, Cvjetnjak), a dodaju se i stimulansi rasta (Kornevin). Sadrže sve što vam je potrebno za oporavak i cvatnju. Grm treba vrlo veliku količinu preljeva. Inače će novi izbojci biti slabi. Nakon priklještenja ostane nešto materijala, koji se ne mora baciti. Možete ga razmnožavati cijepljenjem.
Kako uštipnuti ampeloznu petuniju

Prije postupka štipanja, uzgajivači cvijeća preporučuju poštivanje pravila:

 • Koristite sterilne škare.
 • Pokušajte ne oštetiti klicu.
 • Slabe izbojke ne treba oštro rezati.
 • Prskanje je dozvoljeno ili rano ujutro ili nakon zalaska sunca.
 • Petuniju možete uštipnuti nekoliko puta za obilnije cvjetanje.
 • Gnojiva se mogu kupiti samo u vrtlarskim trgovinama.
 • Svi truli cvjetovi i stabljike moraju se odrezati.
 • Vrste petunije s velikim pupovima otpornije su na klimatske promjene.
 • Ne možete miješati različite sorte.
 • Tlo se mora očistiti od korova i štetnika.

Bilješka! Biljka se mora stegnuti. Ako se ovaj postupak pravilno izvede, grm tvori veći broj grana, razdoblje cvatnje će se povećati, sami pupoljci bit će vrlo bujni.

Treba napomenuti da obrezivanje povećava imunitet biljke, čineći je otpornijom na štetnike. Nemoguće je odgoditi, vrijedi ga zadržati što je brže moguće. Trebate ostaviti nekoliko latica i odrezati izdanak iznad njih. Vrijeme ovog postupka je jednom u dva tjedna. Prva rezidba vrši se kad je kultura u potpunosti uzgojena.

Važno! Potrebno je obrezati tako da na gornjem izdanku bude 5 latica. U nekoliko slučajeva cvjetanje nije obilno nakon obrezivanja. Ne treba se brinuti, jer će nakon određenog vremena bočni izbojci ponovno početi rasti, a cvjetovi će postati vrlo veliki.

Stezanje biljke korak po korak u različitim fazama:

Faza rezidbeKako to učinitiProizlaziti
U sadnicamaPotpuno uklanjanje stabljika oko 5. listaAktivira rast bočnih izbojaka, bit će osnova za formiranje grma
5 dana nakon presađivanja na stalno mjestoObrezivanje bočnih izbojaka iznad petog listaPospješuje širok rast i obilno cvjetanje
Redovito, svaki mjesecObrezivanje suvišnih vrhova, bočnih izbojaka, prilagodba biljakaPotiče obilno cvjetanje, održava ošišanu krošnju

Petunije ampelozne: kada i kako uštipnuti cvjetnicu

Ako grm već cvjeta u loncima i kutijama, formira se vrh, a sastoji se u obrezivanju bočnih izbojaka.

U osnovi, grmovi petunije sade se u posudu (kutiju), koja je nekoć bila ukliještena u sadnicama, a sada snažno pušta bočne izbojke. Poželjno je biti kreativan u procesu štipanja, biljci se može dati bilo koji željeni izgled. O vrtlaru ovisi koliko dugo želi vidjeti izboje kako padaju u šarolikom i prekrasnom slapu.

Petunija ampelozna, kada štipati sadnice

Prva rezidba provodi se najranije 45 dana nakon sadnje sjemena u tlo. Cvijet bi trebao imati najmanje 5-6 pravih latica, koje bi trebale biti potpuno zdrave. Posao se obavlja oštrim malim škarama ili činovničkim nožem. Veliki broj iskusnih cvjećara došao je do zaključka da je štipanje noktima zabranjeno.

Rezultat stezanja

To može uzrokovati lomljenje lišća, što povećava rizik od zaraze i isušivanja. Potrebno je odrezati vrh biljke za oko 3-4 cm. Ni u kojem slučaju duljina odrezanog vrha ne smije biti veća od visine cijelog grma. Točan omjer je 1: 3, pri čemu će jedan dio biti uklonjeni vrh, a ostala tri ostatak grma.

Kada štipati ampeloznu petuniju nakon klijanja

Biljku trebate priklještiti nakon izlaska sunca 75. dana sadnje sjemena. Ponovno se obrezivanje vrši tako da novoodrasli bočni izbojci daju svježe grane, zbog toga će se u vrijeme cvatnje povećati broj cvjetova. Između rezidbe treba proći oko mjesec dana. Ako se toga ne pridržavate, tada će cvijet doživjeti stres, zbog toga će početi slabo rasti, a također neće cvjetati.

Kako se formira ampelozna petunija

Samo uz pomoć formacije može se vratiti dekorativnost petunije. Štipanje se provodi u nekoliko prolaza. Za početak odrežite dva izdanka, nakon tjedan dana još dva, a zatim preostale izbojke. Ovom će formacijom stari cvjetni izbojci stalno biti na grmu, a novi će rasti.

Bilješka! Uz polagano formiranje grma, ne štipaju se, već samo obrezuju. Orežite grane, ostavljajući dva ili tri internodija iz tla. Iz njih počinju rasti nove grane, nakon dva tjedna cvijet postaje vrlo bujan i počinje se grmiti, s velikim brojem cvjetova.

Kako pravilno oblikovati ampeloznu petuniju

U osnovi, ampelozna petunija trebala bi biti bujni grm. Nema potrebe oblikovati odrasli grm, ponekad samo odrezati izblijedjele pupoljke. To je potrebno kako bi cvijet usmjerio svu svoju snagu na stvaranje novih pupova i bujne cvatnje. Preporuča se stezanje petunije u fazi sadnice. Obrezivanje glavnog izboja pomoći će biljci da jače cvjeta.

Važno! Ako je ljeto dovoljno svježe i s čestim kišama, biljci treba posvetiti puno pažnje.

Cvjetanje u visećoj posudi

Većina vrtlara naglašava da se u vlažnom vremenu, zbog velikog sjaja, na grmu stvaraju gljivične bolesti. Stoga se preporučuje prorijediti grm tako da u njemu bude dobar propuh. To se uglavnom odnosi na sorte ampela.

Kako rezati ampeloznu petuniju

Ako se biljka ne stegne, puno će se ispružiti, a na njoj će rasti mali cvjetovi blijedog tona.Ako pravilno izrežete (uštipnete) vrhove grma, rast bočnih stabljika povećava se čak i tijekom uzgoja sadnica. I za samo nekoliko tjedana pojavit će se prvi dobri pupoljci.

Bilješka! Prvo štipanje vrši se tijekom uzgoja sadnica. Najprikladnije razdoblje za to ovisit će o vrsti biljke koja je odabrana.

Zašto ampelozna petunija odrasta

Da ne bi došlo do istezanja grma petunije zbog nedostatka svjetlosti, mora se stalno osvjetljavati fluorescentnim ili drugim specijaliziranim svjetiljkama. Preporučljivo je osigurati svjetlost danonoćno.

U mraku svjetlost treba prigušiti. Udaljenost od svjetiljke do cvijeta je oko dvadeset pet centimetara.

Ako je temperatura iznad 25 stupnjeva i velika vlaga, tada sjeme dobro raste. Ali za oblikovani cvijet takva temperatura je smrtonosna, počinje se protezati, a zatim umirati. Da biste riješili problem, stavite grm na hladnije mjesto.

Također se može ispružiti zbog pogrešne količine vlage. Vrlo često, početnici vrtlari, nakon što biljka nikne, naglo otvore gornji pokrov ili film. To je strogo zabranjeno. Preporuča se postupno snižavanje vlage, prvo otvaranje poklopca na kratko.

Postupak gnojidbe

Vrlo gusti grmlje mora se prorijediti ili ukloniti najslabije biljke. Ako je malo sadnica, tada ga morate smanjiti. A onda se držite temperature od oko 18 stupnjeva.

U zaključku se može primijetiti da treba štipati samo ampelozne i kaskadne petunije, druge biljne sorte dobro žive bez stalne rezidbe. Također morate zapamtiti da biljci treba puno prostora, pa se ne preporučuje da je sadite u male posude. Obavezno poštujte klimatski režim biljke.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt