Trebam li štipati begoniju i kako to učiniti

Begonija je biljka pogodna za uzgoj u zatvorenom i na otvorenom. Kultura pozitivno reagira na dobro osvjetljenje, posebno u vrijeme aktivnog rasta i cvatnje, ali preferira difuzno svjetlo. Hipotermija i propuh pogoršavaju stanje cvijeta. Najbolje mjesto za begonije su prozorske klupice smještene na zapadnom ili istočnom dijelu prostorije.

Početnici uzgajivači često pitaju trebate li prikliještiti begoniju. Štipanje - obrezivanje grana izdanaka i pupova smještenih na vrhu ili izravno na kraju biljke. Za begonije je ovaj postupak jednako obvezan kao i pravovremeno obrezivanje biljke.

Cvjetovi begonije

Čemu služi štipanje?

Formiranje je nužna i vrlo važna točka u njezi biljaka. Redovito se obrezivanje provodi ne samo za ljepotu, već i za pomlađivanje i oporavak. Kad cvijet dosegne 8-10 cm visine, provodi se prva sanitarna rezidba. Štipanje gornjih dijelova pomaže izbojcima da se razgranaju, zahvaljujući tome nastaje bujni grm. Ako je trenutak propušten, pomoći će sljedeće aktivnosti:

 • Štipanje vrha biljke za 4-5 cm.
 • Skraćivanje bočnih izbojaka, njihova duljina treba biti približno polovica veličine glavne stabljike.

Ispravno formiranje cvijeta

Cvjećari najčešće koriste dvije metode oblikovanja grma: obrezivanje i štipanje. Ako priklještite vrh biljke, skratite izbojke i stabljike, ne samo da možete stvoriti bujnu krunu, već i postići obilno cvjetanje.

Prije obrezivanja begonije, morate se upoznati s osnovnim pravilima:

 • Ne obrezujte mlado cvijeće. Još nemaju stare izbojke koje bi trebalo ukloniti.
 • Obrezivanje se provodi uglavnom za sorte grma. Inače, zadržavaju tendenciju smanjivanja lišća i brzog rasta zelene mase.

Cvjetajuća begonija vulgaris

Da bi se dobio lijep oblik, potrebno je pravodobno prikliještiti vršne stabljike. Izbor načina formiranja begonije ovisi o biljnoj sorti.

Zapamtiti! Štipanje apikalnog bubrega potiče trenutnu aktivaciju onih "uspavanih" bočnih.

Kada štipati begoniju

Postupak stezanja može se izvoditi dva puta godišnje:

 • u proljeće, uvijek prije početka pupanja;
 • ljeti, odmah nakon što je otpalo sve cvijeće.

Također, obrezivanje i štipanje provode se dok se grane izvlače. Što ako je begonija ispružena? Hitno ga odrežite. Formiranje se provodi redovito i postupno. Prvi se put takvi postupci rade odmah nakon kupnje cvijeta, prethodno utvrdivši oblik cvijeta.

Zapamtiti! Presađivanje i obrezivanje ne mogu se provoditi istodobno. Biljka možda neće moći izdržati dvostruki stres.

Ako nema stalne brige o biljci, ona raste i pretvara se u bezoblično „nešto“. Pored neopisivog izgleda, dolazi do iscrpljivanja stabljike i izbojaka. Lisne ploče su smanjene, cvjetovi se ne stvaraju ili postaju vrlo mali.

Neuredna biljka

U kasnu jesen, prije zimske rezidbe, potrebno je značajno smanjiti učestalost i intenzitet zalijevanja cvijeta. Kad se pojave prvi znakovi sušenja lišća, odreže se cijeli zračni dio. Iznad razine tla ne smijete ostaviti više od 2 cm stabljike.Mjesto za zimovanje odabrano je što je pažljivije moguće: temperatura u sobi ne smije biti viša od +15 stupnjeva; potiče se potpuni nedostatak sunčeve svjetlosti.

Važno! Gomolji odrasle biljke mogu se zimi čuvati ne samo u cvjetnom loncu u kojem je rasla. Najčešće uzgajivači cvijeća u te svrhe koriste kutije sa suhim pijeskom i tresetom.

Možete koristiti podrum, zamračenu lođu ili sakriti cvijet u ormar. Čak i tijekom razdoblja mirovanja, moraju se promatrati begonije: tlo se ne smije osušiti. Cvjećari savjetuju obrezivanje u listopadu. Za normalan odmor odrasle biljke potrebno vam je najmanje šest mjeseci. Buđenje cvijeta događa se u pravilu na samom kraju veljače ili početkom ožujka.

Zapamtiti! Rast mladog cvijeta zimi praktički zaustavlja. Sposobnost očuvanja stabljika i lišća svojstvena je samo nekim vrstama begonija.

Treba li sve begonije rezati

Ne obrezuju se sljedeće sorte:

 • Royal Rex i sve njegove hibridne podvrste;
 • Vječno cvjetanje.

Štipanje gomoljaste begonije je neophodno. Za normalan razvoj biljke provodi se prije zime. Zahvaljujući tome, gomolj se odmara i miruje. Iz nje će u budućnosti izrasti novi mladi izdanci. Ostatak sorti orezuje se isključivo po volji.

Kraljevska begonija nije stegnuta

Sorte debelih stabljika treba orezivati ​​samo u ekstremnim slučajevima. Najčešće se štipanje vrši kako bi cvijet dobio lijep oblik.

Dodatne informacije. Sorte ampela kategorično se ne preporučuje rezati, ali štipanje vrhova pomoći će u formiranju cvjetne krune.

Alati za stezanje

Iskusni cvjećari savjetuju rezanje i štipanje samo oštrim alatima. U te svrhe možete upotrijebiti nož, škare ili vrtnu škaricu. Za obrezivanje i stezanje ne preporučuje se upotreba običnih uredskih škara. Korištenje neprikladnih alata može uzrokovati biljne bolesti.

Na bilješku! Štipanjem rukama možete oštetiti stabljiku.

Kako uštipnuti: načini

Štipanje se izvodi kako bi se krošnji biljke dao određeni oblik. To može biti lopta, piramida ili grm.

Da biste dali bušnost, trebate izvršiti sljedeće radnje:

 1. Po prvi puta prikliještite vrh na visini od 5 cm. Ovaj postupak stimulira i ubrzava rast bočnih izbojaka.
 2. Kad bočne stabljike dosegnu 12 cm, postupak se ponavlja.
 3. Kada se dobije željeni rezultat, s vremena na vrijeme morate izrezati unutarnje grane i bočne izbojke. To će vam pomoći da begoniju dulje držite u formi.

Tehnologija rezanja

Da biste shvatili kako pravilno obrezati begoniju, morate razumjeti u kojim je slučajevima potrebna:

 • Obrezivanje cvjetnih izbojaka provodi se u ukrasnim biljnim sortama.
 • Kad se pojave suhe i oštećene grane i lišće, moraju se hitno ukloniti. Ovaj se postupak provodi kako bi se izbjegla pojava bolesti i štetnika.
 • Obrezivanje cvijeta prije zime preduvjet je za bilo koju biljku koja miruje po hladnom vremenu.

Savjet! Ako je begonija iz nepoznatog razloga prestala rasti, trebate odrezati pupoljak na gornjoj stabljici kako bi se proces rasta nastavio.

Kako se brinuti za cvijet nakon postupka

Štipanje begonije može biti kapitalno, sanitarno ili apikalno. Pravovremeno provođenje postupka omogućit će dugoročno očuvanje ukrasnog izgleda biljke i produžiti njezin život.

Nakon što smo shvatili je li potrebno prikliještiti begoniju, važno je shvatiti da briga o biljci tu ne završava. Nakon postupka potrebno je smanjiti zalijevanje i smanjiti njegovu učestalost. Obnova intenziteta zalijevanja moguća je tek nakon pojave novih izbojaka.

Odlazak nakon štipanja

Prihranjivanje nakon obrezivanja begonije nije potrebno.Porezi su tretirani ugljenom, što pospješuje brzo zacjeljivanje posjekotina. Po prvi puta gnojiva se uvode kad se pojave novi izbojci.

Na bilješku! Čak i jedan gomolj begonije ima nekoliko pupova rasta. Sukladno tome, čak i s jednom sadnjom stvara se moćan i lijep grm.

Bilo koja vrsta begonije može postati naglasak u unutrašnjosti. Svijetli veliki cvjetovi ampeloznih sorti izgledaju poput svijetlog vodopada. Gomoljaste vrste zbog svog grmolikog oblika pružit će osjećaj ugode i topline.

Begonija u unutrašnjosti

Među pridošlicama cvjećara postoji mišljenje da je begonija izuzetno hirovita biljka. Nesumnjivo će trebati puno truda za stvaranje prekrasnog cvijeta, ali rezultat će biti vrijedan toga.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt