Kako cvjeta ampelozna lobelija - bijela, plava, plava

Lobelia ampelous široko se koristi za uređenje balkona i verandi, stavlja se u viseće košare i lonce. Ove biljke privlače obilnim i dugim cvjetanjem, kao i raznim bojama cvijeća.

Opis

Lobelije ampeloznih sorti imaju izbojke duljine do 40-50 cm. Snažno se granaju, tvoreći bujni grm. Stabljike, dosegnuvši visinu od 20-25 cm, počinju se savijati i spuštati. Rezultat je prava slap cvijeća. Listovi su mali, ovalni. Uzgajaju se cvjetovi veličine od 1 do 2 cm. Uzgajaju se sorte s bijelim, plavim, plavim, ljubičastim, lila i ružičastim cvjetovima. Razdoblje cvatnje traje od svibnja do prvog mraza.

Bijela lobelija

Za tvoju informaciju! Unatoč činjenici da se neke sorte nazivaju crvenim, uzgajivači još nisu dobili pravu crvenu za vjenčiće. Maksimalno može biti tamno ružičasta ili lila.

Područje distribucije u prirodnom okolišu

Rod Lobelia ima preko 300 vrsta. Ova biljka je kozmopolitska, odnosno distribuira se u većem dijelu svijeta. Većinu njih naseljavaju subtropi. Stoga se lobelija u umjerenoj klimi uglavnom uzgaja kao jednogodišnjak. U Rusiji se predstavnici ovog roda nalaze i u prirodnim staništima. Na primjer, Dortmanova lobelija (Lobelia Dortmanna L.), sjedeća lobelija (Lobelia Sessilifolia). U ukrasne svrhe uzgaja se uglavnom 20 vrsta.

Popularne sorte

Ampel lobelije razlikuju se po duljini izbojaka, veličini lišća i cvjetova i boji pupova. Uzgajane su ranocvjetne sorte.

Bijela:

 • Regata Blue Splash cvjeta plavim i bijelim cvjetovima. Razlikuje se u ranom cvjetanju (gotovo mjesec dana ranije od ostalih sorti). Biljka se jako grana, zbog toga grm izgleda voluminozno;
 • Bijela kaskada cvjeta u lipnju i ostaje u cvatu do rujna. Otporan na hladnoću. Ova je lobelija kaskadno bijela, čija se briga i uzgoj sastoji u obilnom zalijevanju i pravodobnom hranjenju;
 • Regatu White odlikuje bujna cvatnja, brzi rast.

Lobelia sorta Regatta Marine Blue

Plava:

 • Plava kaskada naraste do visine od 25 cm, cvjetovi su mali (1 cm), ali ima ih mnogo. Cvjeta od sredine lipnja. Podnosi hlad i hladna ljeta;
 • Morska plava regata ima bogatu, svijetloplavu boju. Proljetno-cvjetna sorta.

Plava:

 • lobelia ampelozna regata Sapphire. Boja latica ima duboku plavu nijansu koja podsjeća na istoimeni dragulj. Biljka ranog cvjetanja;
 • Safir cvjeta kasnije od regatte safira, ali ga odlikuje otpornost na hladnoću. Svjetloljubiva sorta;
 • Lobelia Niagara ampelous je gusti grm. Izbojci duljine do 40 cm. Cvatnja započinje u lipnju, a završava u jesen. Listovi i cvjetovi su mali.

Crvena:

 • ampelozna lobelija Crvena kaskada u toplim predjelima uzgaja se kao trajnica. Vjenčići su obojeni ružičastom i lila bojom;
 • Markiza ima kaskadni oblik s crvenim cvjetovima. Obilno cvjeta;
 • Serpentin opravdava svoje ime. Razlikuje se u raznobojnim cvjetovima, koji mogu biti ljubičasti, plavi, plavi, lila, bijeli.

Uvjeti uzgoja

Lobelije nisu zahtjevne u njezi. Za njihov uspješan uzgoj i obilno cvjetanje trebaju vam:

 • sunce ili polusjena;
 • ilovaste ili pjeskovite ilovaste vrste tla s neutralnom ili slabo kiselom reakcijom.Ako je tlo teško, tada je moguća stagnacija vode, uslijed čega će se razviti gljiva crne noge;
 • umjereno zalijevanje bez duljeg sušenja tla;
 • oplodnja. U procesu rasta hrane se dušičnim gnojivom, pupanjem - fosforno-kalijevim gnojivima.

Uzgoj lobelije iz sjemena

Sjeme je vrlo malo, stoga se prilikom sadnje pomiješa sa suhim pijeskom u omjeru 1:50.

Bilješka! Možete ih sijati na tanki sloj snijega u posudu, istodobno će sjeme proći stratifikaciju - lagano hlađenje, a zatim će rasti brže i prijateljski.

Sjeme lobelije

Sjetva se provodi tijekom intenzivnog porasta sunčanih dana u veljači-ožujku. Tada se sadnice neće protezati zbog nedostatka svjetlosti. Ne treba ih posipati zemljom, dovoljno je održavati vlažnost tla, ponekad provjetravajući posudu.

Bilješka! Kako bi se sačuvala vlaga, spremnik je prekriven staklom ili plastičnom folijom. Zalijevanje se vrši iz bočice s raspršivačem.

Nakon par tjedana, sadnice će niknuti. Vrijeme provjetravanja postupno se povećava, a zatim se poklopac u potpunosti uklanja. Kad u presadnicama izrastu prvi pravi listovi, a izbojci dosegnu 3-4 cm visine, oni rone. Nakon postizanja visine od 6-7 cm, preporuča se štipanje biljaka kako bi se povećalo njihovo grananje.

Reznice lobelije

Ovo je učinkovitiji način održavanja sortnih kvaliteta matične biljke. Za to je odabran zdrav, jak primjerak. Reznice moraju biti bez cvijeća, inače će trošiti snagu na cvjetanje. Duljina segmenata trebala bi biti 8-10 cm. Za bolje ukorjenjivanje možete koristiti korijen: korijen, heteroauxin, epin. Zatim se reznice stavljaju u vodu ili prethodno pripremljeno tlo.

Slijetanje na otvoreno tlo

Kad prođu proljetni mrazevi, sadnice se mogu saditi vani. Lobelia može podnijeti mala zahlađenja s temperaturama do 0 ° C. Trenutno ga možete izolirati pokrivnim materijalom. Obično bi prosječno dnevno vrijeme trebalo doseći 15 ° C.

Udaljenost između biljaka trebala bi biti 10-15 cm. Sadnice se sade u dobro prolivene rupe, a nakon sadnje zemlja se ponovno prosipa.

Bilješka! Ako se poveća kiselost tla, tada se u nju dodaju kreda, gašeno vapno ili dolomitno brašno. Možete koristiti slomljene ljuske jaja. Četinari koji rastu na ovom području pokazatelj su kiselog tla.

Bolesti i štetnici

Lobelia je prilično otporna na bolesti. U osnovi, u procesu rasta sadnica, cvijet može pogoditi crna noga. U tom se slučaju uklanjaju oštećene biljke, zemlja se malo osuši i provjetri. Možete lagano otpustiti tlo čačkalicom. Ako su biljke jako izdužene, pažljivo se ulijeva sloj rastresitog tla ili vermikulita.

Kad se pojave lisne uši ili paukove grinje, biljka se tretira insekticidom. Nakon 10-14 dana provodi se ponovljena dezinfekcija.

Kombinacija s drugim biljkama

Lobelia ampelous izgleda sjajno u jednoj sadnji. U jednu košaru možete posaditi 2-3 različite sorte. Osim toga, izvrsno se slaže s petunijom, geranijom i ljubičicama.

Ako pomno obratite pažnju na ampeloznu lobeliju (zalijevajte je na vrijeme, izrežite izdužene izbojke, provedite profilaksu protiv štetnika), tada će vam zahvaliti bujnom cvatnjom koja će trajati cijelo ljeto. Njegove svijetle, prozračne kaskade stvorit će svečano, svečano raspoloženje.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt