Crassula ovata - kakav cvijet

Biljka, najpoznatija kao "stablo novca", također ima znanstveni naziv - Crassula Ovata. U zatvorenom cvjećarstvu smatra se jednim od najpopularnijih, jer se njegov prekrasan izgled čuva uz minimalno održavanje.

Crassula ovata - kako izgleda

Crassula ovoid, kako ga još nazivaju, pripada obitelji Crassulaceae. Zeljasti sukulent porijeklom je iz Južne Afrike, gdje se nalazi u sušnim, stjenovitim područjima. Danas je to vrlo poznata vrtna i sobna biljka koja može ukrasiti svaki dom.

Crassula ovata

U svom prirodnom okruženju, sočna crassula može narasti do 180 cm visine. Kako stari, stabljike ovog grma postaju drvenaste i smeđe.

Brojni listovi su jajoliki, gusti i sočni, nikad izrezani, obojeni u različite nijanse zelene, s crvenkastim obrubom.

Za referencu! Biljka koja voli toplinu može podnijeti kratki pad temperature čak i do 0 ° C.

Popularne sorte Crassula Ovata u zatvorenom cvjećarstvu:

 • Crassula Lactea je puzeći (ampelozni) grm s izbojcima dugim do 60 cm. Stabljike su smećkaste boje, a listovi su svijetlozeleni s bijelim točkicama uz rubove, što su kristali soli;
 • Šarolik - Crassula sa svijetlozelenim lišćem prekrivenim kaotičnim mrljama i prugama svjetlije ili tamnije boje. Granica oko ruba lišća može biti crvena ili žuta;
 • Drvoliki (lat. Crassula Arborescens) - njegovi zeleni listovi (široki do 5 cm i dugi do 7 cm) gotovo su pravilnog zaobljenog oblika s plavkastom bojom i crvenkastom donjom stranom. Potrebno je vrlo jako svjetlo i izuzetno loše zalijevanje;
 • Crassula Horntree (drvo roga) je ovalna sorta, u kojoj su mladi izbojci ružičasti, a zatim postaju smeđi. List je isprva ovalni, a zatim raste zajedno na pola, pretvarajući se u cijev. Vrhovi lišća mogu biti crveni;
 • Trobojnica - Crassula, u kojoj je svijetlozeleni list prekriven bijelim prugama, a uz rub smješten je crveni obrub;
 • Mješavina je sorta sočnog bilja s malim listovima (list dug do 4 cm i širok do 2 cm), lako stvara drvo kad se pravilno stegne;

Crassula je cvijet idealan za bonsaje

 • Hobit je kompaktna vrsta visoka do 60 cm s lišćem lijevkastog izduženog oblika. Na jakom svjetlu kruna postaje žuta i uz rub lišća pojavljuje se crvenkast obrub;
 • Minor je najmanja sorta, širina listova je do 1 cm, a duljina do 1,5 cm. Tamnozeleni list na jakom svjetlu dobiva crvenkast uski obrub;
 • Ljuskavi - na njegovim ravnim stabljikama u 4 reda nalaze se ljuskavi trokutasto-ovalni listovi zelene ili žućkaste boje, ponekad s crvenkastim obrubom. Vremenom uspravite izdanke duge do 25 cm i lako se korijene;
 • Convoluta - razlikuje se u tamnijoj boji lišća, koje postupno raste zajedno, savijajući se u cjevčice. Na jakom svjetlu, rubovi lišća obojeni su u bordo nijansu.

Stablo roga Crassula

Ukratko o povijesti pojavljivanja

U Europi se sukulent pojavio u vrijeme kada se odvijala kolonizacija Južne Afrike (Zimbabve, Madagaskar, Mozambik). Odatle se donosilo drveće s debelim lišćem poput kovanica.

Budući da im praktično nije bila potrebna njega, a glasine su cementirale slavu "stabla sreće" za biljku, njegova je popularnost svake godine samo rasla.

Kućna njega Crassula Ovata

Uz Chlorophytum i Zamioculcas, Crassula je idealna uredska biljka. Možete na nju zaboraviti tjednima i ne bojati se njezine smrti. Vrlo rijetko zalijevanje - to je sve što joj treba, osim topline i svjetlosti.

 • Uvjeti osvjetljenja i temperature

Bez iznimke, sve sorte stabla novca trebaju jaku rasvjetu. Uz nedostatak sunca, izbojci se ispružuju i spuštaju.

Optimalna temperatura za zadržavanje je sobna temperatura unutar +15 .. + 35 ° S.

 • Pravila zalijevanja i vlaga

Zalijevajte biljku tek nakon što se zemlja u posudi potpuno osuši. Ljeti - ne više od 1 puta u 7-10 dana, au hladnoj sezoni - 1 put u 4 tjedna.

Prskanje je apsolutno kontraindicirano, ali s vremena na vrijeme grm se može oprati toplim tušem kako bi se uklonila prašina.

 • Dohrana i kvaliteta tla

Tijekom sezone dopušteno je primijeniti gnojivo namijenjeno sukulentima 1-2 puta. Obilje hranjivih sastojaka u tlu pogubno je za debele žene.

Tlo za sadnju pripremite sami. Da biste to učinili, u univerzalnu smjesu dodaju se pijesak, slomljena sitna ekspandirana glina, vermikulit, ugljen. Rezultat bi trebala biti vrlo labava, neutralna smjesa koja savršeno prožima vodu i zrak.

Značajke transplantacije biljaka

Mlade biljke treba presaditi godišnje. Nakon 5-6 godina, presađuju se mnogo rjeđe - svake 2-3 godine. Tlo se u potpunosti zamjenjuje, otresajući ga s korijena.

Lonac se uzima široko i nisko, budući da je korijenov sustav površan. Spremnik se odabire prema veličini korijenskog sustava, dajući prednost teškim keramičkim posudama, jer ih je teže slučajno prevrnuti.

Lonac Crassula - nizak i širok

Kako i kada cvjeta sobna biljka, razdoblje mirovanja

Cvjetanje se može dogoditi u studenom, zimi ili ožujku, ovisno o sorti. Jednom je, nakon uvenuća cvatova, sljedeći put debela žena procvjetati tek nakon godinu dana.

U jesen ili zimu, ovalna krasula izbacuje kišobranske peteljke, koje se sastoje od vjenčića bijele ili ružičaste boje poput 5 latica. Kada se oprašuju nastaju sjemenke.

Za referencu! Cvjetnica crassula postaje ponos vlasnika, jer to mnogi ne mogu postići kod kuće.

Reprodukcija ovalne debele žene

Poput ostalih predstavnika goleme obitelji Tolstoyankovye, Crassula Ovata razmnožava se lišćem, izbojcima, sjemenkama i dijeljenjem grma.

Reznice lišća i stabljike

Bilo koji dio biljke potencijalno je rezanje. Postupni postupak cijepljenja izgleda ovako:

 1. List ili grančicu lako je odlomiti.
 2. Zatim ga trebate staviti na sušenje dan ili dva.
 3. Nakon toga reznica je svojim krajem uronjena u tlo i ostavljena da pušta korijenje. Potrebno je nekoliko mjeseci, ali o tome ne trebate brinuti na poseban način. Zalijevanje reznica vrlo je rijetko, kada je tlo potpuno suho, inače će se pojaviti trulež.

Svaka slomljena grančica potencijalna je stabljika

Mogući problemi u uzgoju ovata

Glavni problem s kojim se suočavaju uzgajivači cvijeća je smrt debele žene zbog zaljeva. U 9 ​​slučajeva od 10, biljka ugine, prekomjerno zalijevana. Kao i svi sukulenti, stablo novca preživjet će dugotrajnu sušu relativno bezbolno, ali zaljev korijena gotovo uvijek dovodi do brze smrti.

Postoje li bolesti i štetnici

Debele žene gotovo nikad ne pate od bolesti. Ali kad se pojave mračne, uplakane, trule mrlje, bolno mjesto se izreže, posipa zdrobljenim ugljenom i biljka se poprska otopinom fungicida.

Napadanje paukovim grinjima

Od zatvorenih štetnika najopasniji su kukci i pauk grinje. Protiv njih se liječe specijaliziranim akaricidima.

Crassula Ovata postala je pravi favorit za tisuće uzgajivača cvijeća širom svijeta. Ne mari za sušu, vrućina je samo dobra, a treba je što manje zalijevati. Raste vrlo sporo, ali svake godine postaje samo ljepša.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt