Ampel petunija - raste u visećim posudama

Najčešće ampelozne biljke su petunije. Oni su nepretenciozni u njezi, cvjetaju obilno, vedro cijelo ljeto. A svestranost boja omogućuje vam sastavljanje skladbi i punopravnih ukrasnih elemenata. Prije kupnje sjemena ili sadnica ove ljepotice, trebali biste naučiti kako saditi ampeloznu petuniju u saksiji i kako se za nju brinuti.

Kako saditi ampeloznu petuniju u posude

Odgajati ampeloznu ljepoticu nije nimalo teško. Dovoljno je znati nekoliko pravila. Sadnice petunije sade se u posude. Dobiva se na dva načina - sjetvom sjemena i reznicama.

Ljepota u saksijama

 • Sjetva sjemena vrlo je mukotrpan posao, jer je sjeme malo, a sadnice su vrlo krhke. Krmača treba biti na površini zemlje, pokrivajući staklom. Navlažite zemlju prskanjem i pobrinite se da se na staklu ne skuplja kapljica kondenzacije koja može oštetiti prve izdanke. Nakon sjetve, biljka dobro i brzo raste, važno je prorijediti i na vrijeme presaditi buduće grmlje u posude.
 • Izrežite biljku u vodu ili izravno u navlaženu smjesu treseta. Ukorjenjivanje se događa nakon dva tjedna. Nakon početka aktivnog rasta, reznice se mogu saditi u posude. Izbojci ampelozne petunije narastu do 1 m duljine; tijekom rasta vrtlari je često odrežu kako bi dali oblik. Odsječeni izbojci prikladni su za razmnožavanje biljaka reznicama čak i ljeti.

Mlade sadnice

Za sadnju petunija u posude, trebali biste pripremiti smjesu tla. Budući da je cvjetanje podržano obilnim zalijevanjem, ali ne i sakupljanjem vlage u korijenju, tlo bi trebalo biti labavo, ali vlažno. Ova se kombinacija dobiva iz dva dijela zemlje (obični vrt) i jednog dijela pijeska i treseta. Da bi zadržali vlagu, vrtlari dodaju hidrogel (prethodno namočen u vodi) ili vermikulit. Perlit će tlu osigurati rastresitost. Ovdje također možete odmah dodati superfosfat, koji će podržati biljku dok se navikava na novo tlo i pružit će izvrsnu prehranu za cvjetanje.

Za tvoju informaciju! Kokosov supstrat idealna je zamjena za redoviti treset. Vlakno se može koristiti za uzgoj sjemena petunije ili za malčiranje.

Kad je tlo spremno, trebali biste odabrati pravu sadilicu.

Petunije se izvrsno osjećaju u glinenim, drvenim i keramičkim posudama

Ali materijal za posudu ne igra posebnu ulogu u životu petunija. Puno joj je važnije da se voda ne skuplja na korijenima i spriječi njihovo truljenje. Idealna "kućica" za cvijet:

 • s dobrim drenažnim rupama za višak vode;
 • s drenažnim slojem;
 • ako se smjesa tla nije mogla dovoljno opustiti, na dno posude možete staviti spužvu koja će upiti višak vlage;
 • bez oštrih rubova kako izbojci ne bi bili oštećeni.

Pravila i tehnike slijetanja

Nakon pripreme tla i lonaca, preostalo je samo saditi. Postoje dvije metode sadnje biljaka, ovisno o uvjetima za trajni smještaj cvijeta. Ako petunija raste pod krošnjom i tlo se ne isušuje, tada:

 1. na dno posude ulijte ekspandiranu glinu;
 2. napunite lonac gotovo do vrha mješavinom tla;
 3. izvaditi sadnice bez oštećenja korijenskog sustava;
 4. posadite cvijet na razini rasta, bez produbljivanja ili precjenjivanja već formirane zemljane grude.

U loncu za sadnice morate napraviti udubljenje

Ako se posude objese na jarkom suncu, na tlu će se stvoriti suha kora i pukotine koje mogu naštetiti korijenju.U ovom slučaju, sadnja ampelozne petunije u viseću žardulju vrši se na drugačiji način. Lonac se napuni pripremljenom mješavinom tla samo do polovice, a vrh posude napuni tresetom. Malč se može koristiti za zadržavanje vlage i zaštitu biljaka od oštećenja. Petunija brzo raste i sama je u stanju zaštititi svoje korijenje i tlo, zadržavajući vlagu, ali u početnim fazama rasta to neće biti suvišno.

Važno! Nakon sadnje sadnica petunije, treba ih nekoliko dana iznositi na ulicu u hlad. Nakon takvog odmora bit će spremna za druženje na suncu ili pod zaklonom za svoje stalno prebivalište.

Koliki je volumen lonaca potreban

Pri odabiru saksije, treba imati na umu da je korijenov sustav petunije vrlo razvijen, treba mu dovoljno prostora i vlage za aktivno cvjetanje i rast. Prosječni volumen lonca za jedan grm ampelozne petunije je 5 litara. Štoviše, ako planirate kombinirati različite boje u jednom loncu, svaki grm treba imati potrebne kvadrate. U suprotnom, biljke će biti mršave, blijede, s tankim izbojcima i malim rijetkim cvjetovima.

Koliko saditi u jednoj sadilici

Broj grmova za jedan lonac izravno ovisi o njegovoj veličini. Ako to nije moguće, ali želite kombinirati boje i kontraste, drugi će susjedi biti izlaz. Neke vrste cvjetova ampela ne zahtijevaju previše prostora za korijenov sustav i dobro će se slagati uz petunije. Najprijatljiviji ampeli s malim korijenovim sustavom su lobelija i alyssum.

Opcije kombinacije boja

Uzgoj i njega u posudama

Kada uzgajate petunije u posudama, trebali biste uzeti u obzir veličinu posude i zemljanu komu i prilagoditi zalijevanje u skladu s tim. Petunija voli obilno zalijevanje i prskanje lišća. Prilikom prskanja važno je ne doći na cvijeće i pupove.

Važno! Ne prskajte i ne zalijevajte usred vrućine jer biljka može izgorjeti.

Petunija ne zahtijeva svakodnevno održavanje osim zalijevanja. Jednom tjedno dovoljno je posvetiti joj vrijeme za uklanjanje osušenih pupova i lišća, sjemenskih mahuna i dugih izbojaka.

Formiranje grma

Biljke ampela ukrasni su predmeti i, ako ih ne slijedite, mogu pokvariti sam dekor. Neke vrste petunija rastu pogrešno, izbojci mogu narasti na jednu stranu, bočno ili predugo. Važno je pratiti oblik i veličinu, a takva briga uopće ne šteti biljci. Naprotiv, uklanjanjem nepotrebnih i dugih izbojaka, petunija cvjeta u velikim cvjetovima.

Najčešće je oblik ovih grmova sferičan.

Bilješka! Ako je vrtlar sebi postavio za cilj dobiti što veći grm petunije, trebao bi se oblikovati odmah nakon sadnje u posude i početka aktivnog rasta.

Sorte ampeloznih petunija za vješanje lonaca

Raznolikost boja svake se godine povećava. Sljedeće sorte prikladne su za odabir petunija kao ampeloznih biljaka:

 • Istraživač i snježna kraljica - bijeli cvatovi i dugi bičevi;
 • Ekaterina, Svetlana i Easy Wave Red - crvene i ružičaste sjene s velikim cvjetovima;
 • Surfinia i Fortunia neobične su kombinacije svijetlih i tamnih nijansi u jednom "gramofonu" cvijeta.

Ampel petunije oduševljavaju ne samo bujnim i svijetlim cvjetanjem. Oni odišu mirisom ljetne večeri s okusom meda. Potrebna im je posebna briga, ali nije teška, pa se i početnik može nositi s tim.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt