Ampel jutarnja slava - listopadna ukrasna biljka

Ipomoea (obitelj Bindweed) ukrasna je zeljasta loza koja se u našim uvjetima uzgaja kao jednogodišnja. Izbojci biljke mogu doseći 2-5 m, ovisno o sorti. Lišće raznih boja i oblika je ukrasno, nalaze se šarene sorte.

Ipomoea ampelozna

Cvjetovi ipomoeje su u obliku lijevka, pupoljci se otvaraju pri izlasku sunca, cvjetaju jedan dan. Neke sorte imaju ugodnu aromu. Cvatnja je obično vrlo obilna, cvjetovi gramofona pokrivaju gotovo cijelu biljku. Neke se vrste uzgajaju zbog visokog ukrasnog lišća.

Sorta Ruby Lights s pernatim lišćem i jarko crvenim cvjetovima

Briga za jutarnju slavu izuzetno je jednostavna - nepretenciozna je, lako podnosi nedostatak svjetlosti, zalijevanje i plodnost tla.

Na svijetu postoji više od 500 vrsta jutarnje slave, u Rusiji se uzgaja oko 25 vrsta.

Kao element pejzažnog dizajna, ampelozna jutarnja slava organsko se uklapa u razne kompozicije prilikom uređenja balkona, terasa i sjenica.

Dekorativne vrste i sorte jutarnje slave

Za uzgoj kao ampelozna biljka najprikladnije je sedam vrsta vinove loze:

 • bršljan;
 • kvamoklit;
 • ljubičasta;
 • plava;
 • jutarnja slava Nil;
 • mjesec-cvjetanje;
 • jutarnja slava Batat.

Ipomoea ljubičasta - naraste do 3 m, zeleno kopljasto lišće. Cvjetovi promjera 8 cm su plavi, ružičasti, lila, bijeli. Sorte: morska zvijezda, Scarlett O̕ Hara, Giselle.

Kvamoklit je biljka visoka do 5 m, listovi su svijetlozeleni, izrezbareni. Cvijeće je srednje veliko, svijetlocrveno. Najpoznatije vrste: klamoklit klaonice, šareni kvamoklit.

Dodatne informacije! Ukrasni kvamoklite zbog svog ažurnog lišća često se koristi u sastavima s cvjetnim ampeloznim biljkama.

Jutarnja slava Nil - naraste do 3 m, snažno se grana, lišće je veliko, u obliku srca. Cvijeće promjera do 10 cm je crveno, ljubičasto, plavo. Najpoznatiji hibrid je Serenade s dvostrukim crvenim cvjetovima promjera 8 cm. Poludvostruka sorta Pikoti zanimljiva je s bijelim obrubom na plavoj ili crvenoj podlozi.

Ipomoea plava - liana duga do 5 m, daje mnoge bočne procese. Veliki plavi i ljubičasti cvjetovi promjera oko 10 cm sakupljaju se u cvatovima od 3-4 komada. Sorte: nebo, zvona za vjenčanje, leteći tanjur, plava zvijezda, biserna vrata.

Mjesečev cvat je vrsta lovačkog lista s tročlanim lišćem u obliku srca. Bijeli ili ružičasti cvjetovi ugodne arome otvoreni pri zalasku sunca ili po oblačnom vremenu.

Važno! Sve vrste puzavica su otrovne; maloj djeci i životinjama ne smije se dopustiti biljka.

Ipomoea ampelozna s ljubičastim lišćem

Za sadnju u posude i posude najzanimljiviji je slatki krumpir jutarnje slave, koji se relativno nedavno počeo uzgajati kao ukrasna vrsta. Liana je stekla popularnost u cvjetnim aranžmanima zbog svoje originalnosti, raznolikosti boja lišća i smjera rasta biljaka, prikladnih za sadnju u viseće posude.

Jutarnja slava Batat ima gomoljasti jestivi rizom sa žutim ili lila mesom. Razmnožava se isključivo vegetativno, cvjetova je malo. Cvijet se može razmnožavati dijeljenjem gomolja ili reznicama.

Cvijet se može uzgajati kao trajnica. Da bi to učinili, s početkom hladnog vremena unose ga u kuću. U proljeće su izduženi izdanci podvrgnuti kardinalnom obrezivanju.

Mnoge moderne sorte uzgajaju se isključivo za spektakularno lišće koje se koristi u krajobraznom dizajnu za ukrašavanje pozadine. Batat raste u visinu za samo 30 cm, ali aktivno raste u vodoravnom smjeru do 2 m.

Vrsta je zanimljiva za raznolikost boja lišća od ružičaste do lila, ljubičaste, gotovo crne nijanse. Sorte s ljubičastim lišćem:

 • Illusion Midnigt Lace - listopadna sorta, ljubičasti izbojci sa zelenom bojom;
 • Slatka Caroline ljubičasta - lišće bordo ljubičaste boje s pet režnja
 • Slatka Gruzija - srcoliko, svijetlozeleno-ružičasto lišće, iznutra ljubičasto;
 • Crni ton - listovi su srednje veliki, u obliku srca, tamnoljubičaste boje, blizu crne boje.

Ipomoea bršljan

Počinje cvjetati od početka srpnja do početka hladnog vremena. Cvijeće se sakuplja u cvatovima od 2-3 komada, raznih nijansi crvene boje. Ljevkasti cvjetovi otvaraju se samo jedan dan, ali zbog obilja pupova cvjetna masa u potpunosti prekriva lišće.

Ipomoea Ivy Roman Candy ima šareno zeleno-bijelo lišće i cvjetove trešnje s bijelim grlom. Sorta dobro djeluje u sastavima gdje se koristi kao ampelozna biljka.

Biljka naraste do 2-3 m, ima trolisne listove nalik na zelenilo bršljana

Ipomoea ampelozna listopadno-dekorativna

Smišljajući razne kombinacije, možete stvoriti kontrastne kompozicije koristeći obje različite sorte vinove loze i kombinirajući ih s drugim ampeloznim biljkama.

Najzanimljivije listopadne ukrasne sorte:

 • Ligth Green - biljka sa svijetlozelenim petokrakim lišćem, stvara iluziju nježnog mladog rasta;
 • Slatka Caroline Bronca - svježa, ažurna bordo lišća s brončanim sjajem;
 • Slatko srce crveno - listovi nalik javoru su zelenkasto-crveni.

Lišće kvamoklita izgleda lijepo, nalik na iglice čempresa i jutarnju slavu u obliku bršljana s šarenim lišćem. Izgledaju impresivno u raznim kombinacijama.

Kako izgleda ampelozna jutarnja slava u saksiji

Liana se odlikuje brzim rastom, nepretencioznim uzgojem, tolerancijom sjene. Sve ove osobine čine biljku neophodnom za ukrašavanje zidova, oponašanje živice i skrivanje mogućih nedostataka.

Ipomoea ampelous izgleda sjajno u loncima, loncima, podnim vazama i spremnicima. Pokretni kontejneri su pokretni, ako je potrebno, mogu se lako preurediti na novo mjesto.

Važno! Cvijet ne voli presadnice, pa je sjeme bolje posijati odmah u posude.

S obzirom na to da vinova loza snažno raste, lonac bi trebao imati najmanje 2,5-3 litre po biljci. Kada uzgajate jutarnju slavu u kontejnerima, sadite sjeme na udaljenost od 25-30 cm. Cvijet je nepretenciozan prema kvaliteti tla, ali preferira lagana, rastresita, nekisela tla.

Mnoge vrste i sorte cvijeća dragocjene su zbog izvorne boje lišća.

Po želji biljku možete uzgajati kroz sadnice. Mlade sadnice treba s grumenom zemlje prenijeti na stalno mjesto, vodeći računa da se ne ošteti korijenov sustav.

Prije sjetve sjeme se namače jedan dan. Sjetva bi trebala ovisiti o vremenskim uvjetima, s obzirom da biljka ne podnosi mraz. Kritična temperatura za jutarnju slavu je 2-4 ºS.

Da se biljka ne bi protezala kada se pojavi četvrti pravi list, sadnica se mora priklještiti.

Biljka lako podnosi nedostatak vlage, ali voli zalijevanje. Potrebno je osigurati da u posudama ili na paletama nema stagnacije vode.

Važno! Kada sadite u ukrasne posude, morate voditi računa o prisutnosti drenažnih rupa.

Jutarnja slava uvijek raste okomito. Da biste formirali biljku u ampeloznom obliku, trebate staviti posebne nosače ili okvire kako bi izbojci rasli u pravom smjeru. Okviri su izrađeni od bambusovih štapića u obliku wigwama ili metalnih s krugom na visini od 20-30 cm iznad biljke.Cvijet se obavija oko okvira, glavni izboj prestaje rasti, a bočni izbojci počinju rasti u vodoravnom smjeru, stvarajući ispravan oblik ampelozne biljke.

Ipomoea se slikovito uklapa u kompozicije s obilno cvjetajućim ampeloznim biljkama: petunija, fuksija, surfinija, bacopa

Za okomito uređenje krajeva koriste se plastične rešetke ili mreže. Uz pomoć brzo rastuće vinove loze možete za mjesec dana uzgojiti prekrasnu pozadinu za pozadinu.

Cvijet reagira na oplodnju. Za bujnije cvjetanje, prihrana treba sadržavati najmanje dušika. Ako se biljka uzgaja radi ukrasnog lišća, treba je hraniti složenim mineralnim gnojivom. Briga za biljku je jednostavna, svaki vrtlar početnik može rasti jutarnju slavu.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt