Ampel impatiens - cvijet, sadnja i njega

Impatiens se odlikuje prekrasnim svijetlim bojama. Biljka je svoju slavu stekla činjenicom da se od nje mogu izrađivati ​​originalni cvjetni aranžmani, kako u vrtu, tako i kod kuće. Čak i početnik vrtlar može posaditi biljku, jer ovaj cvijet nije najprimjereniji u brizi. Ovaj članak objašnjava što je ampelozno nestrpljenje i kako se za njega brinuti.

Impatiens ampelous: opis biljke

Impatiens je zeljasti grm s velikim, uspravnim stabljikama. Ishrana biljke dolazi iz velikog rizoma. Izbojci brzo rastu i tvore kuglasti grm visok do 45 cm. Ako je vlaga velika, na stabljikama se pojavljuju sitne granule, slične zrnima soli.

Saditi u posude

Latice su pričvršćene za stabljike na malim peteljkama i imaju ovalni ili jajoliki oblik. Veličina svake latice je otprilike 9-14 cm. Rubovi latica prekriveni su malim zubima, a na površini je reljefni uzorak vena. Listovi su uglavnom zeleni, ali ponekad imaju ljubičastu nijansu.

Prvi cvjetovi počinju rasti u rano proljeće i međusobno se zamjenjuju do sredine zime. Boja lišća može biti svijetlo crvena, ružičasta, smaragdna, ljubičasta, plava, lila, narančasta. Postoje i vrste s uobičajenim cvjetovima od 5 latica u obliku otvorenog zvona. Sada na tržištu postoje mnoge sorte biljaka baršunastog izgleda čiji cvjetovi izgledaju poput male ruže.

Za tvoju informaciju! Na mjestu cvijeta raste mala bobica. Vrlo je ćudljiva na dodir. Od svakog oklijevanja, bobice se otvaraju i s njih odmah otpadaju brojna sjemena.

Sadnja i odlazak

Biljke ne zahtijevaju složeno održavanje. Ovaj se nepretenciozni cvijet dobro navikne na uvjete okoliša, cvjeta dugo. Ali kao i svaki drugi ukrasni cvijet, i njemu je potrebna neka briga. Zatim će se razmotriti potrebna briga za nestrpljenje.

Kako se brinuti za mladu biljku

Sadnja i briga za ampeloznu nestrpljivost sastoji se od osnovnih faza: pravilna sadnja, prihrana i dovoljno zalijevanja.

Vlaga je jedan od najvažnijih procesa u uzgoju cvijeta. Na temperaturi od 25 ° C, trebala bi biti umjerena. No, što je temperatura u sobi viša, to mora biti više vodene pare u zraku, pa se stabljike impatiensa ispiru. Ova je radnja vrlo važna za razvoj biljke. Zalijevanje grma također treba vršiti umjereno, ali tlo u posudama ili posudama ne smije se isušivati. Ljeti se povećava količina vode za cvijet.

 

Potpuno zreo grm

Ovi cvjetovi dobro percipiraju određenu hladovinu, ali kad sunce zasja, latice postaju sočnije, a na grmlju se pojavljuje ogroman broj pupova. Ne boje se izravne sunčeve svjetlosti, a u mračnim sobama cvijeće se proteže i mrvi. Možete saditi u viseće posude, duboke i ne baš velike vrtne i balkonske kutije i vaze zapremine 2 litre ili više.

Bilješka! Bilo koje plodno tlo pogodno je za biljku. Ako su to vaze, tada se preporučuje dno prekriti mrvicama kamenja ili ekspandirane gline.

Kad grmlje počne rasti i brzo cvjetati, mora se hraniti. Nekoliko puta mjesečno tijekom zalijevanja potrebno je u vodi razrijediti mineralna gnojiva koja su namijenjena cvjetanju balkonskih i vrtnih biljaka.

Štetnici, bolesti i prevencija

Najčešće bolesti koje mogu nanijeti opipljivu štetu biljci:

 • Mozaik balzam. Svježi listovi propadaju i na njima se stvaraju žute mrlje. Vremenom mrlje rastu i već utječu na stabljike grma. Ako se bolest ne liječi na vrijeme, biljka će prestati cvjetati i umrijeti. Nema smisla provoditi liječenje, pa morate odmah priklještiti zahvaćene dijelove. U slučaju ove bolesti, prevencija je od velike važnosti: samo neprestano prskanje biljke insekticidom pomoći će spriječiti razvoj bolesti.
 • Siva trulež. Na laticama i izbojcima cvijeta stvaraju se smeđe mrlje koje se s vremenom pretvore u siva gljivična područja. Pogođene biljke uglavnom umiru. Uzroci bolesti: zalijevanje kontaminiranom vodom ili upotreba alata koji nisu očišćeni. Načini borbe: preventivna skrb, kao i strogo poštivanje vremena zalijevanja i gnojidbe. Ako su primijećeni znakovi zaraze bolešću, hitno je ukloniti zahvaćene dijelove cvijeta i poprskati ga temeljem.

Fundazol

 • Bakterioza Na lišću i izbojcima koji brzo rastu stvaraju se vodenaste mrlje. Ako se zanemari zaraza, cvijet će umrijeti. Uzroci bolesti: vrlo vruće mjesto pritvora i nedostatak prehrambenih sastojaka. Metode borbe: trebate odrezati zahvaćene dijelove i poprskati Bordeaux tekućinom.
 • Pepelnica. Na laticama ampelozne biljke stvara se lagani cvat. Uzrok bolesti: jake promjene temperature, nedovoljno zraka u sobi, hranjenje loše kvalitete. Metode borbe: trebate odrezati bolne latice i poprskati cvijet fungicidima (iskusni vrtlari savjetuju lijek Bayleton).

Važno! Od štetnika, cvijet vole bijele muhe, lisne uši i pauka. Da bi se borili protiv njih, latice i stabljike moraju se prati sapunicom. U teškim situacijama poželjno je grm tretirati insekticidima.

Ampelova nestrpljivost

Najpopularnije ampelozne sorte:

Impatiens ampelous Highlight F1 Deep Orange

Prednosti domaće sadnje:

 • profesionalna nestrpljivost za vješanje košara za sijanje na otvorenom;
 • tvori neprekidno cvjetajuću kuglu;
 • vrlo duga cvjetnica: od lipnja do mraza u listopadu-studenom;
 • savršeno podnosi kišu i loše vrijeme;
 • preporuča se uzgajati na mjestima s difuznom sunčevom svjetlošću.

Za tvoju informaciju! Prije su hibridi ove visoke razine bili dostupni samo iz reznica. Iako je ova biotehnologija razmnožavanja prikladna, biljke nisu uvijek puštale korijenje uz pomoć reznica. Seriju Highlight karakteriziraju vrlo kratke internodije, što stvara vrlo gusti grm i tamne listove, naspram kojih cvjetovi izgledaju još svjetlije.

Što treba uzeti u obzir prilikom slijetanja:

 • klijanje: 10-15 dana na 20-25 ° C;
 • sadnice: 7-8 tjedana na 18-20 ° C;
 • iskrcaj na stalno mjesto: prva dekada lipnja;
 • početak cvatnje: 15-16 tjedana.

Impatiens ampelozni akrobat

Drugo ime ove stare sorte je Vanka mokra. Tako se naziva zbog činjenice da se uz rub latica pojavljuju male kapi vlage. Vrtlari ga zovu i balzam pelargonij. Cvijeće svijetle sjene ističu se na pozadini močvarnih listova.

Bolest pepelnice

Ova je sorta višegodišnja. Grm je prilično razgranat i ima debele stabljike. Močvarne ili crveno-smeđe latice malog promjera, ovalne. Na krajevima grana nalaze se cvjetovi bijelih, crvenih ili svijetloružičastih tonova. Ako se pridržavate pravila njege i sadnje, tada će ova biljka cvjetati cijelu godinu, a u toplom vremenu mogu se koristiti kao ukras za cvjetnjake.

Biljka ne voli jarko izravno sunce, poželjno je odabrati malu polusjenu. Uz difuzne zrake cvjetovi postaju svjetliji. Nosači ili krila pružaju biljci zaštitu od oborina. Prekrasan oblik ove vrste dobro izgleda u visećim žardinjerama. Ovo je jako razgranato grmlje, posuto cvijećem s izbojcima od 25 cm.

Važno! Počinje cvjetati od početka ljeta do prvog mraza. Ampel Acrobat poznat je po brzom rastu. Jedan je bujni cvijet dovoljan za viseću žardinjeru. Cvijeće se svaki put obnavlja i postaje jače od prethodnih. Dobro podnosi loše vremenske uvjete.

Impatiens ampelous gotovo nije hirovit u njezi, međutim zahtijeva njegu. Ne možete staviti cvijet na izravnu sunčevu svjetlost, inače će brzo umrijeti. Ova je biljka prilično popularna na tržištu, iskusni vrtlari preporučuju da se koristi kao ukras u posudama.

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt