Cvijet ampule kalibrahoe: opis i njega

Calibrachoa ampelnaya grm je koji pripada obitelji Solanaceae. Pupoljci imaju razne boje. Pojedinosti o slijetanju i njezi nalaze se u nastavku.

Kalibrahoa ampelni cvijet

Biljka može uspijevati i u posudama i u zemlji.

Calibrachoa ampelous jako voli svjetlost, bila ona svjetiljka ili sunce, poseže za njom. Međutim, izravno izlaganje sunčevoj svjetlosti štetno djeluje na cvijet, posebno u ljetnoj vrućini.

Cvijet izbliza

Za pravilnu njegu biljaka potrebno je cvijet držati na suncu samo ujutro, kada sunčeve zrake nisu toliko jake. U potpunoj odsutnosti sunčeve svjetlosti, cvijet blijedi.

Opis cvijeta kalibrahoje ili milijun zvona

Ampelozni cvijet calibrachoa postao je popularan ne tako davno. Sam grm je prilično bujan, s malim cvjetovima zvona. Veličina pupa je promjera približno 4 cm.

U početku je biljka imala samo jednu boju - ljubičastu. S vremenom su se počele pojavljivati ​​i druge boje, približno slične dugi (žuta, ružičasta, bijela, plava).

Cvijet u posudama

Duljina stabljike može doseći više od 1 m. Sferna kruna prekrivena je mnogim malim pupoljcima. Vrlo mekan i ugodan na dodir, pomalo poput svile.

Za tvoju informaciju! Do 1990. godine cvijet se smatrao vrstom petunije.

Uzgoj kalibrahoe iz sjemena

U novije vrijeme vrtlari su počeli prakticirati uzgoj amplaznog cvijeta kalibrahoje iz sjemena. Prije su se koristili samo reznici matične biljke. To je zbog prirodnih obilježja kulture.

Bilješka! Trenutno je tržište počelo nuditi razne sorte hibrida koji vam omogućuju uzgoj iz sjemena čak i kod kuće. Na primjer, kalibrahoa ampelozna Calita može se dobiti smanjenim reznicama.

Njega sadnica dobivenih iz sjemena

Sve ovisi o načinu sadnje sadnica. Ako je sjeme iskopano u tresetne tablete, ronjenje ne treba obaviti. U slučaju ostalih mogućnosti slijetanja, potrebno je branje i prorjeđivanje.

Nakon 3-4 tjedna nakon klijanja, sadnice rone u zasebne posude. Ovaj se postupak mora provoditi oprezno: podignite cvijet zajedno sa zemljom i premjestite ga u posude.

Nadalje, briga za ampelozni kalibar podrazumijeva hranjenje i zalijevanje. Grm nije u stanju tolerirati prevlažno tlo.

Bilješka! Način navodnjavanja treba koristiti tijekom dana.

Osim toga, kako bi cvijet postao bujni grm, trebate ga stalno stezati.

Njega kalibrahoe na otvorenom i kod kuće

Glavna stvar je mjesto. Cvijet se može osjećati zadovoljavajuće ne samo u posudama, već i u zemlji.

Važno! Postoji određena nijansa za uzgoj cvijeta. Jaka sunčeva svjetlost ljeti lako može pokvariti cvijet, s njim trebate biti oprezni, jer je poput svile.

Cvijet ambraznog kalibrahoe zahtijeva odgovarajuću njegu: morate biti sigurni da se ujutro "kupa" na suncu, a danju u sjeni.Ako se s njima postupa pogrešno, to može dovesti do otupljenja cvijeta.

Također, grmlje se može uzgajati u posudama. Za dobar rast uzima se 3-4 kg tla po cvijetu. Biljka zahtijeva rahlu zemlju. Cvijet bi trebao imati stalno zalijevanje, ali ne baš često. Ako je previše u izobilju, može se uliti i kalibrahoa će nestati.

Značajke njege kalibrahoe zimi

Grm može sigurno podnijeti zimu. Kad dođe proljeće, biljka se vrlo brzo obnavlja i počinje cvjetati.

Postoje različiti načini za pohranu reznica kalibrahoe:

  • U hladnjaku. Ova metoda namijenjena je vrtlarima koji nemaju podrum i uzgajaju cvijeće u dovoljnim razmjerima. Nakon hladnjaka, kad se biljka vrati na mjesto sadnje, izbacit će izbojke i početi stvarati masu.

Zalijevanje

  • U podrumu. Dolaskom prvih mrazeva na jesen, odrasli grmovi se bacaju. Da biste ga spremili u podrum, trebaju vam posebni uvjeti i određena temperatura (najmanje 10 ° C). Skladištenje biljaka provodi se do veljače.
  • Na prozorskoj dasci. Ako su se prvi mrazovi već pojavili na ulici, a cvijet i dalje cvjeta, da biste ga sačuvali, trebate ga unijeti u kuću i staviti na prozorsku dasku i nastaviti s uobičajenom njegom.

Za tvoju informaciju! U uvjetima središnje Rusije grm je vrlo teško preživjeti, možda neće prezimiti. U osnovi, vrtlari unaprijed kupuju reznice svake nove sezone.

Zalijevanje i vlaga

Calibracho-ampelous prilično je osjetljiv na vlagu u tlu. Zalijevati samo kad je kora suha. Za pravilno zalijevanje preporučuje se vruća voda na suncu. Ljeti zalijevajte nekoliko puta dnevno.

Važno! Pri odlasku tlo treba uvijek biti malo vlažno. Ovaj cvijet posebno voli prskanje tijekom dana.

Odabir mjesta slijetanja

Grm se može ukorijeniti u zemlji, kod kuće na lođi ili na prozorskoj dasci na balkonu, najvažnije je da prozori gledaju na sunčevu svjetlost. Kod kuće ga neće spriječiti vremenski elementi koji mu mogu naštetiti.

Cvijet na balkonu

Kako spriječiti bolesti i štetnike

Nepravilnom njegom biljaka mogu se pojaviti razne bolesti:

  • crna noga (izbojci pregusto zasađeni);
  • pepelnica (vlaga u vrućoj sezoni, pad temperature);
  • kloroza (visok udio kalcija).

Crna noga može se prepoznati po omekšanom dijelu stabljika.

Pepelnica se određuje prema vrsti bijelog cvata.

Kloroza je vidljiva po neobičnoj boji lišća.

Za tvoju informaciju! Insekticidi dizajnirani za petuniju pomoći će riješiti se bolesti.

Formiranje grma

Povremeno treba grm obrezati kako bi zadržao lijep oblik. Prva rezidba provodi se nakon cvatnje, daljnja rezidba provodi se ljeti, skraćujući izbojke.

Koja je razlika između kalibrahoje i petunije

Kad se razmatraju različiti uzorci (sa stajališta znanosti), prva razlika je u kromosomima. Petunija ima četiri kromosoma manje, ali to ne sprječava vrtlare da brkaju imena.

Postoji još jedna razlika. Calibrachoa ampelous ima gustu lozu, a cvijet ne prelazi nekoliko centimetara u promjeru, količina se nadoknađuje njegovom malom veličinom.

Kalibar ampel sa strane izgleda poput petunije, ali pomnijim ispitivanjem stabljike omogućuje se uočavanje razlike u promjeru.

Sadnjom kalibrahoe, vrtlar će dobiti bujnu rascvjetanu kuglu u potpunosti prekrivenu cvjetovima zvona. Morat ćete se petljati s odlaskom, ali rezultat se isplati!

gost
0 komentari

Sobne biljke

Vrt